On Dokuzuncu Sifir 19
AÇIKLAMA
Allah'ın Melekleri Kelimelerden Yaratması -Söz Konusu Kelimeler, Onların İsimleridir-
Bilmelisin ki, kulun söylediği her kelimeden Allah bir melek yaratır. Kelime iyi ise, yaratılan şey rahmet meleğiyken kötülük ise intikam meleği yaratılır. Allah'a tövbe eder ve tövbesini söylerse, o sözden bir rahmet meleği yaratılır. 'Tövbe' sözüyle gösterilen kalpteki anlamdan da bir rahmet meleği yaratır. Allah ondan bir hilati daha önce kötü sözden yarattığı (intikam) meleğine giydirir ve onu kötülükten yarattığı melek ile (kulun) arasına yerleştirir. Bu kulun 'Allah'a döndüm' sözüdür. Tövbe genel ise, Allah teala o kul adına kötü sözlerinden yaratılmış meleğe bir elbise giydirir. Allah ona merhamet elbisesi giydirir ve onun tövbe lafzından yaratılmış meleğe eşlik etmesini sağlar. Çünkü kul 'seni memnun etmeyen her işten sana döndüm' dediğinde, bu iyilikten kötülüğün toplamı olan bütün bir iyilik gerçekleşir. Allah ise, bu sözden kendisinden meydana gelmiş kötülük sözlerinin sayısmca pek çok melek Yaratır, insana tekliğe delalet eden bir söz verildiği gibi ikiye veya çokluğa delalet eden söz de verilmiştir. 'Hep' sözü, çokluğu gösterir. 'Her şeyden (pişman olarak) Allah'a tövbe ettim' sözü, 'şundan Allah'a döndüm, bundan Allah'a döndüm, şundan döndüm, şundan döndüm vs.' demektir. Nitekim Zeydûn (çoğul) dersin ve bundan Zeyd, Zeyd, Zeyd'i kast edersin. Uç çoğulun en azıdır ve sayısal olarak sonsuza dek gider. Aynı şey, cem-i kesir olan Zeyûd kelimesinde de geçerlidir. Bu nedenle Allah çokluk kelimesinden kelimenin içerdiği sayıda melekler yaratır.
'Kötülük kelimesinden yaratılmış meleklerin üzerine iyilik elbiseleri giydirilir ve bu tövbekar hakkında rahmet meleklerine dönerler ve kendileriyle bu kötülükten tövbe etme kelimesinden yaratılmış meleklerin araşma girerler' dedik. Çünkü keşif, bu bilgiyi verir ve bu sınıf hakkında indirilen vahiy de bilgiyi doğrular. Allah teala şöyle buyurur: 'Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir.' Bu, kötülüğün kendisindeki iyiliktir ve zikrettiğimizdir.